Energetikai tanúsítvány változás

2023 november 1-től változik az energetikai tanúsítás rendszere

 

Az alábbiak a főbb változások:

§ KÖTELEZŐ a hirdetésekben feltüntetni az energetikai besorolását, így tájékoztatva a vevőket, tehát már hirdetés előtt el kell készíttetni!

§ Fontos most is és 2023. november 1-től is KÖTELEZŐ a tanúsítványt készíttetni, ingatlan eladás és bérbeadáshoz!

§ 2023.november 1-től 5 év lesz a tanúsítványok érvényessége. A 2023 november 1. előtt készült tanúsítványok 60 napig lesznek érvényesek utána új tanúsítványt kell készíteni!

§ Az új tanúsítvány érthetőbb és hasznosabb lesz, ami a 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet alapján kell majd készíteni!

§ A tanúsítvány energetikai osztályok megváltoznak, A+++ tól I-ig, fog tartani, valamint a fajlagos energiafelhasználáson kívül az ingatlan a CO2 kibocsátása alapján is kategorizálásra kerül. 

A fenti változások miatt összefoglalva a hirdetés feladását megelőzőn kell már gondoskodni a tanúsítványról, egyes hirdetési felületek enélkül már nem is jelenítenek meg hirdetést.  Egy esetleges téves besorolás megadása pedig akár büntető jogi kérdéseket is tud jelenteni, félre vezetés miatt.


Mire használható egy energetikai számítás, amit sokan nem tudnak:

Egy energetikai modellt hozunk létre, ami után a megbízóval átbeszélhetőek hogy mit érdemes az épületen korszerűsíteni, milyen mértékben és min kell változtatni, milyen lehetőségei vannak, hőszigetelésben, szellőzésben, fűtési/HMV rendszerben, árnyékolásban, szabályozásában.

Egy teljes körű tanácsadásra használható, amin keresztül a megbízó a végére megismeri a számára legjobb megoldásokat, felhasználva a közel 20 éves tapasztalatomat/tudásomat. Több változatot lehet vizsgálni, és a modell segítéségével nyomon követhető az egyes változatokkal elérhető energia és költségmegtakarítás változása.

Szűcs Gábor

5650 Mezőberény Zrínyi sugárút 60.

Tel.: +36-70-2703598

email: szucs.gabor@nergia.hu 

www.nergia.hu