TAO/EKR Audit

TAO Audit


A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 22/E. § és a 176/2017. (VII. 4.) Korm. rendeletben leírtak alapján
a társasági adó maximum 65%-a leírható energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásra, felújításra, amely felhasználható a felújítás üzembe helyezésének adóévében és az azt követő öt adóévben.
Az adókedvezmény igénybevételének feltétele a MEKH által regisztrált energetikai auditor vagy energetikai auditáló szervezet által kiállított igazolás, amelyhez szükséges a beruházást megelőző állapot felmérése és a beruházás üzembe helyezését követő energetikai audit készítése.


Folyamata

Elő Audit és megvalósítás utáni Audit készítése

Igazolás kiállítása


Mekkora adókedvezményt lehet igénybe venni?

Az adózó által igénybe vehető adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg adózónként, továbbá beruházásonként, felújításonként, a beruházáshoz, felújításhoz igényelt összes állami támogatással együttesen, jelenértéken a beruházás, felújítás elszámolható költsége

megfelelő mértéket, de legfeljebb a 15 millió eurónak megfelelő forintösszeget.

Az adókedvezmény mértéke kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 20 százalékponttal, középvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetében 10 százalékponttal növelhető.


Az adókedvezmény keretében elszámolható költségek:


EKR Audit


Az energiahatékonyság-javító intézkedésekből, beruházásokból származó energiamegtakarítás hitelesítést követően – úgynevezett fehér bizonyítványként – korlátozottan forgalomképes vagyoni értékű jog. EKR-audit-szolgáltatásunkkal energetikai auditáló szervezetként hitelesítjük energiamegtakarítását, így továbbértékesítheti azt a kötelezettek számára.

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR) bevezetésének célja


EKR projekt lépései:


1, Tanácsadás (Megtakarítási potenciálok feltárása)

2, Tervezés

3, Kivitelezés

4, Üzembe helyezés, használatba vétel

5, EKR Audit elkészítése

6, EKR Audit Hitelesítése (HEM)


Az EKR kötelezettség mértéke jelentősen fog emelkedni az évek során:


Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerre vonatkozó jogszabályok5650 Mezőberény Zrínyi sugárút 60.

Tel: +36 70 270 3598

 e-mail: szucs.gabor@nergia.hu

www.nergia.hu